Liceul Teoretic "Emil Racoviță" Techirghiol

Telefon: +40 241 735 764

Liceeni din Techirghiol, în dialog cu deţinuţi de la Penitenciarul Poarta Albă

Proiectul „Lecţii de viaţă”, desfăşurat de Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Constanţa, în colaborare cu Penitenciarul Poarta Albă, oferă în fiecare an liceenilor din judeţul Constanţa prilejul de a intra în dialog cu persoane private de libertate, cu scopul de a preveni apariţia conduitelor indezirabile în rândul tinerilor.

Liceul Teoretic „Emil Racoviţă” din Techirghiol este partener în acest proiect prin implicarea doamnei psiholog Alexandra Matei, care se ocupă de selecţia grupului ţintă, consilierea psihologică a acestuia şi obţinerea consimţământului informat al părinţilor elevilor în vederea participării la activităţile cuprinse în proiect.

La finalul săptămânii trecute, elevii claselor a IX-a, însoţiţi de doamnele prof. Eugenia Banzea şi Ingrid Văleanu, s-au întâlnit cu deţinuţi care au săvârşit diverse fapte penale, precum furt, conducere fără permis, evaziune fiscală, tâlhărie, posesie de droguri, omor.

Tinerii aflaţi după gratii le-au vorbit elevilor despre contextul care i-a adus în această situaţie şi le-au explicat că tentaţiile care apar la vârsta adolescenţei pot crea premisele unui comportament delincvent şi că luarea unei decizii greşite le poate schima cursul vieţii într-o clipă.

Participanţii la proiect au fost impresionaţi de poveştile de viaţă ale deţinuţilor, considerând că acest demers este educativ şi util prin prezentarea unor cazuri reale, a unor situaţii-limită din viaţa tinerilor a căror vârstă este foarte apropiată de a lor.