Liceul Teoretic "Emil Racoviță" Techirghiol

Francofonia uneşte continente

În acest an şcolar, elevii Liceului Teoretic „Emil Racoviţă” din Techirghiol sunt parteneri în proiectul internaţional „Descoperirea universului cultural al celuilalt de-a lungul unei călătorii prin Francofonie”, alături de tineri de vârsta lor de la Escóla Secundária de Chão Bom din Insulele Capului Verde, Africa.

 

Este vorba despre o corespondenţă on-line, în care sunt implicaţi aproximativ 30 de elevi şi care are ca principale obiective motivarea elevilor pentru studiul limbii franceze, dezvoltarea de competenţe interculturale în cadrul unui dialog între culturi diferite, dar şi promovarea imaginii şcolii, a oraşului şi a ţării.

            Coordonatorul principal al acestui demers, prof. Peghi Marcu, precizează faptul că totul a fost posibil datorită sprijinului acordat de ISJ Constanţa, prin Inspector de specialitate, prof. Manuela Butuman, Asociaţia Română a Profesorilor de Limba Franceză, reprezentată de prof. Mihaela Postelnicu, vicepreşedinte Filiala Constanţa, Colegiul Tehnic Carol I, Constanţa.

Proiectul este coordonat de următoarele cadre didactice: Mamadou Diawara şi Mario Andrade de Pina, din partea şcolii din Africa, Peghi Marcu, Anamaria Florescu, Cristina Dogaru, Gabriela Cristina Protopopescu de la Liceul Teoretic „Emil Racoviţă” Techirghiol şi Adriana Pătraşcu de la Liceul Teoretic „Carmen Sylva”, Eforie-Sud.

            În debutul corespondenţei lor, elevii din cele două şcoli partenere au făcut schimb de adrese şi s-au prezentat printr-o fişă personală. Cu prilejul sărbătorilor de iarnă, au făcut desene şi au confecţionat decoraţiuni de Crăciun, felicitări care prezintă obiceiuri tradiţionale româneşti ca Pluguşorul, Capra, Căluşul, Sorcova şi un calendar pentru anul 2015, a cărui imagine redă pictura lui Nicolae Grigorescu, Ţărancă din Muscel, toate lucrările urmând a fi trimise către şcoala parteneră.

În anul calendaristic următor, vor fi marcate şi alte momente tradiţionale importante, precum Dragobetele, Mărţişorul sau Paştele, iar la finalul anului şcolar, în ambele unităţi de învăţământ, se va face evaluarea proiectului şi se vor oferi diplome tuturor celor care au contribuit la reuşita acestuia.

 

 

Consilier de imagine, prof. Florescu Anamaria