Liceul Teoretic "Emil Racoviță" Techirghiol

Telefon: +40 241 735 764

Elevii din Techirghiol dezbat problema traficului de persoane

            În săptămâna dedicată Festivalului Şanselor Tale, cadrele didactice şi elevii din cadrul Liceului Teoretic „Emil Racoviţă” din Techirghiol au desfăşurat diverse activităţi interesante şi atractive.

Elevii participanţi au primit exemple de bună practică din partea colegilor lor din clasele cu profil tehnologic, au făcut o călătorie imaginară în istoria oraşului şi printre obiectivele sale turistice, au pătruns în lumea magică a filmului, de la începuturile marcate de fraţii Lumière şi până la efectele speciale ce ne proiectează în viitor.

Vineri, 22 noiembrie, elevii claselor a IX-a, sub îndrumarea doamnei prof. psiholog Alexandra Matei, au luat parte la activitatea de prevenire desfăşurată în cadrul campaniei „Nepăsarea ne face complici!”. Aceasta este o etapă a proiectului educaţional „Implică-te! Viaţa ta contează!” şi a fost iniţiată de Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) prin Centrul Regional Constanţa, în parteneriat cu Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Constanţa, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa, Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa.

Obiectivul acestei campanii constă în informarea elevilor în vederea conştientizării cu privire la riscurile şi consecinţele pe care le reprezintă traficul de persoane.

Pentru început, elevii au fost invitaţi să participe la o dezbatere moderată de reprezentantul ANITP, doamna Cristina Soceanu, dar şi de un reprezentant al Poliţiei Techirghiol. S-a discutat pe tema traficului de persoane şi au fost punctate aspecte precum vârsta, mediul familial sau nivelul de studii al persoanelor vulnerabile.

A urmat distribuirea de pliante şi vizionarea unor spoturi tematice, imagini care au prezentat diverse circumstanţe ce favorizează traficul de persoane, dar şi câteva dintre indiciile care ne-ar putea ajuta în recunoaşterea celor ce răpesc, sechestrează, obligă şi profită de victimele lor.

Vizibil marcaţi de imaginile urmărite, elevii au concluzionat asupra subiectului discutat,  încercând să găsească modele de comportament şi criterii de a-şi alege anturajul, astfel încât să evite acest pericol, fiind conştienţi că în jurul lor există tentaţii ce i-ar putea face să se numere printre persoanele vulnerabile.

 

             

Consilier de imagine,

 

prof. Florescu Anamaria