Vineri, 14 februarie, Liceul Teoretic „Emil Racoviţă” din Techirghiol a fost gazda unei întâlniri inedite. În cadrul proiectului „Absent în şcoală, prezent în penitenciar”, iniţiat de Penitenciarul Poarta Albă în colaborare cu Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Constanţa, au fost invitaţi la dialog liceeni şi deţinuţi.
Completat de cele două activităţi „Lecţii de viaţă” şi „O zi în penitenciar”, programul îşi propune să contribuie la prevenirea şi combaterea comportamentelor de risc în rândul tinerilor. Se doreşte prevenirea infracţionalităţii în rândul elevilor de liceu, dar şi reinserţia profesională postpenală şi reducerea riscului de recidivă la cei care execută o pedeapsă privativă de libertate.
O astfel de dezbatere devine indispensabilă într-o societate în care primează necesitatea apartenenţei la un grup social, dorinţa tinerilor de a respinge ceea ce este recomandat de adulţi, iar modelele lor sunt departe de ceea ce înseamnă valoare autentică.
Acţiunea coordonată la nivelul unităţii şcolare de doamna psiholog şcolar Alexandra Matei a constat în discuţii monitorizate de specialişti în asistenţă psihosocială. A fost un bun prilej pentru liceeni să adreseze întrebări, să ridice probleme, să dezbată subiecte care îi interesează în mod direct, având în faţa lor persoane care au săvârşit fapte precum traficul de persoane, traficul de droguri sau conducerea fără permis.
În consecinţă, a fost vorba despre un dialog din care au avut de învăţat ambele părţi. Elevii au conştientizat faptul că efectele comportamentului deviant pot duce chiar la detenţie, că pericolul este aproape de ei şi că trebuie să îşi aleagă cu atenţie anturajul, iar cei privaţi de libertate şi-au manifestat regretul de a se fi abătut de la drumul lor în viaţă, atraşi de mirajul unui trai mai bun, ceea ce i-a adus în situaţia de a visa la o existenţă firească.
Consilier de imagine,
prof. Florescu Ana